Informatie

Algemeen

Op 1 juli 2009 startte Fantastels met een jaarlijkse schrijfwedstrijd voor sciencefiction-, fantasy- en horrorverhalen, waarvan de deadline op 31 oktober, Halloween, is. Vanaf 1 oktober is het via deze website mogelijk in te schrijven en verhalen in te sturen. 

Doelstelling

Het doel van Fantastels is drieledig:
1. Schrijvers uitdagen een goed leesbaar en boeiend verhaal te schrijven: het wedstrijdelement.
2. Schrijvers helpen beter te schrijven door hun inzending te beoordelen: iedere gekwalificeerde inzending wordt voorzien van een waardering en opbouwend commentaar.
3. Publicaties verkrijgen: auteurs wijzen op de publicatiemogelijkheden voor hun verhalen.

 

Te winnen prijzen

Juryrapporten:
Iedere deelnemer ontvangt over alle gekwalificeerde inzendingen een juryrapport.

Certificaten:
Iedere deelnemer wiens verhaal (of verhalen) de laatste ronde (plaats 12 t/m 1) bereikt (bereiken) ontvangt een certificaat.

Poedelprijs:
De deelnemer wiens verhaal het laatst in de rangorde eindigt, ontvangt de Poedelprijs: een boekje van Uitgeverij Augustus met schrijftips.

Deviantprijs: De deelnemer wiens verhaal in de top 26 de grootste deviatie (verschil in beoordeling van de juryleden) heeft behaald, ontvangt de Deviantprijs: een certificaat.

Aluminiumprijs:
De deelnemer die in deze of een vorige editie van Fantastels de derde ronde nét niet haalde, ontvangt de Aluminiumprijs: € 13,00 en een certificaat.

Vierde plaats:
De deelnemer wiens verhaal op de vierde plaats in de rangorde eindigt, ontvangt € 33,00. Deze prijs wordt gedurende drie jaar, in de editie 2014, 2015 en 2016, gesponsord door Tja Huizing.

Feniksprijs:
De deelnemer die ten opzichte van de vorige editie van Fantastels de grootste stijging in het klassement realiseert, ontvangt de Feniksprijs: € 35,00 en een certificaat.
De Feniksprijs wordt gesponsord door Fred Rabouw.

De Leerling Tovenaar Prijs:
De hoogst geëindigde deelnemer onder de 26, mits deze de tweede ronde, dus de beste 26 plaatsen, haalt, ontvangt de Leerling Tovenaar Prijs: € 50,00 en een certificaat.
De prijs kan één keer door een deelnemer worden gewonnen en is bedoeld om jonge auteurs te stimuleren. Als peildatum geldt de deadline van Fantastels. Ben je op 31 oktober jonger dan 26, ding je mee.
De Leerling Tovenaar Prijs wordt gesponsord door Yarrid Dhooghe.

Derde prijs:
De deelnemer wiens verhaal op de derde plaats in de rangorde eindigt, ontvangt € 65,00.

Tweede prijs:
De deelnemer wiens verhaal op de tweede plaats in de rangorde eindigt, ontvangt € 185,00.

Eerste prijs:
De deelnemer wiens verhaal op de eerste plaats in de rangorde eindigt, ontvangt € 250,00 en een zilveren trofee, gemaakt door Els de Kreij. 

Vanwege de vijfde verjaardag van Fantastels was de eerste prijs van Fantastels 2013 € 555,00.

trofee 2009 en 2010