Vraag&antwoord

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je een andere vraag? Mail dan naar: organisator @ fantastels .nl

Aanmelden: hoe doe ik dat?

Je kunt je aanmelden voor deelname aan Fantastels vanaf 1 oktober, met de knop 'aanmelden' die van 1 oktober tot en met 31 oktober zichtbaar is boven de inlogblokjes in de heading.
Let op! Het Fantastelsforum is iets anders dan Fantastels.nl. Ook al ben je op het forum aangemeld, zul je je toch voor deelname aan de schrijfwedstrijd Fantastels op Fantastels.nl moeten aanmelden.

Aanmelden: ik krijg een foutmelding

Als er bij het aanmelden een foutmelding verschijnt, zit er hoogstwaarschijnlijk ergens in je profiel een lettervolgorde waar de foutmelding naar verwijst. Deze volgorde kan voor Fantastels reden zijn om de aanmelding te blokkeren omdat hackers deze als commando gebruiken. Het beste kun je even nakijken waar de letters zitten. Bijvoorbeeld 'use' in het woord 'penthouse' en dit vervangen voor een ander woord dat de lading dekt.

Aanmelden: twee auteurs met één verhaal

Een duo auteurs kan zich het beste inschrijven door een nieuw account aan te maken. Vul bij voornaam de naam van de ene auteur in, gevolgd door het woordje 'en'. Bij het vakje achternaam volgt dan de naam van de tweede auteur.

Aangemeld: waarom telt de teller mij niet?

De teller van Fantastels op home klikt door, zodra je aanmelding is bevestigd. Klik dus op de link in de mail die je ontvangt nadat je je hebt ingeschreven.

Aangemeld: waarom kan ik niet inloggen?

Na het aanmelden op Fantastels.nl ontvang je een mail. Je moet via de link in die mail je aanmelding bevestigen. Daarna is je aanmelding definitief en kun je inloggen.

Heel soms komt het voor dat de bevestigings e-mail niet in zijn geheel wordt weergegeven. Dan ontbreekt de aanmeldingslink. Stuur in dat geval een mailtje naar organisator @ fantastels.nl en je aanmelding wordt handmatig verwerkt.

Aangemeld en bevestigd: waarom kan ik niet inloggen?

Waarschijnlijk omdat je je niet op Fantastels.nl hebt aangemeld, maar op het Fantastelsforum. Het forum staat los van de website en is het hele jaar door toegankelijk voor vragen.

 

Betalen: voor een verhaal van twee personen

Omdat iedere deelnemer aan Fantastels maximaal met drie verhalen mag meedoen, geldt een inzending onder een duo-auteurschap als één inzending voor beide deelnemers. De deelnamekosten gelden per verhaal. Samen betalen de deelnemers dus voor één verhaal.

Betalen: waarom moet er voor deelname worden betaald?

Fantastels is een particulier initiatief waar heel veel mensen vrijwillig hun tijd aan besteden. Daarnaast heeft Fantastels een aantal sponsors, die ieder op hun eigen manier een bijdrage aan de wedstrijd verlenen. Van het deelnemersgeld wordt een deel van het prijzengeld en de kosten voor de prijsuitreiking betaald.
In ruil ontvang je voor je bijdrage over ieder verhaal een gedegen juryrapport.

Betalen: wanneer kan ik mijn verhalen uploaden?

Pas nadat je betaling is verwerkt in het systeem van Fantastels, krijg je een bevestigings e-mail. De organisator van Fantastels probeert in oktober iedere dag minimaal twee keer de bankrekening na te kijken en de betalingen te verwerken, maar dit doet zij graag op rustige momenten, zodat er geen fouten bij worden gemaakt.
Het kan in zeldzame gevallen 48 uur duren voor de betaling wordt verwerkt. Als het langer duurt, is er iets misgegaan. Neem dan aub contact op met organisator @ fantastels .nl
Wacht niet met betalen tot de laatste dag! Als er ergens een hiaat in het telebanksysteem zit, ben je te laat.

Betaald: te laat met inzenden

Fantastels gaat op 31 oktober, 24:00 potdicht voor verhalen. Binnengekomen en verwerkte betalingen worden niet teruggestort.

 

Definitie: wat is verbeeldingsliteratuur?

Onder verbeeldingsliteratuur wordt verstaan: verhalen waarin het fantastische (lees: in onze huidige wereld onmogelijke) element een belangrijke rol in de plot speelt.
Verbeeldingsliteratuur kent drie hoofdstromen (fantasy, horror en sciencefiction) en allerlei tussen- en mengvormen.

Definities: vuistregels voor fantasy, horror en sciencefiction

Onder fantasy wordt verstaan: verhalen die zich afspelen in een wereld waarin magie mogelijk is en/of magische wezens of voorwerpen bestaan.

Onder horror: verhalen die zich in onze wereld afspelen en die een tegennatuurlijk (griezelig) element bevatten dat volgens onze huidige kennis niet in onze wereld voorkomt.

Onder sciencefiction: verhalen die zich in ons universum afspelen waarin wetenschap en/of technologie die ons nu onbekend is een bepalende invloed op het verloop van het verhaal heeft.

Definitie: wat is geen verbeeldingsliteratuur?

Verhalen waarin niets voorkomt wat in onze werekd onmogelijk is, behoren niet tot de verbeeldingsliteratuur.
Voorbeeld: hoe gruwelijk een seriemoordenaar ook te werk gaat, als er geen bovennatuurlijk element bij betrokken is, is het geen verbeeldingsliteratuur.
Voorbeeld: verhalen waarin het fantastische element achteraf slechts een droom of hallucinatie blijkt te zijn, behoren niet tot de verbeeldingsliteratuur.

 

Juryrapporten: hoe kan ik die bestellen?

Iedere deelnemer van Fantastels kan het volledige juryrapport na de prijsuitreiking gratis downloaden. Als je aanwezig bent, krijg je jouw persoonlijke rapport op papier tijdens de prijsuitreiking.
Juryleden, sponsors en medewerkers ontvangen het rapport ook gratis.
Belangstellenden kunnen de juryrapporten van alle jaren bestellen (voor € 2,50 per editie) via e-mail: organisator @ fantastels .nl

Juryrapporten: wat als mijn verhaal gediskwalificeerd wordt?

Gediskwalificeerde verhalen vallen buiten de wedstrijd. Auteurs ervan hebben geen recht op een juryrapport. Echter, omdat in Fantastels een verhaal alleen wordt gediskwalificeerd met meerderheid van stemmen, zullen juryleden in enkele gevallen wel een rapport schrijven, in afwachting van de beslissing van hun collega's. Deze rapporten komt de deelnemer dan toe.

 

Uploaden: waarom lukt het niet?

* Het kan zijn dat je een .docx probeert te uploaden. Het systeem accepteert alleen .doc.
* Het kan zijn dat er rare tekens of friemels in je bestand of in de titel staan. Houd je aan de reglementen en uploadinstructies.
* Het kan zijn dat Internet Explorer 9 het probleem veroorzaakt. Open Internet Explorer en klik in de adresbalk op de knop compatibilteitsweergave (het rechthoekige vlakje met zigzagonderbreking) of gebruik een andere browser.
* Als er bij het uploaden een foutmelding verschijnt, zit er hoogstwaarschijnlijk ergens in de titel of samenvatting een lettervolgorde waar de foutmelding naar verwijst. Deze volgorde kan voor Fantastels reden zijn om de aanmelding te blokkeren omdat hackers deze als commando's gebruiken. Het beste kun je even nakijken waar de letters zitten. Bijvoorbeeld 'use' in het woord 'penthouse' en dit vervangen voor een ander woord dat de lading dekt.